Începutul noului an şcolar ne „usucă” la buzunare

Începutul de an şcolar este una din cele mai costisitoare griji ale părinţilor. Chiar dacă mai sunt încă zece zile până când clopoţelul va suna, părinţii au început primele târguieli.

Cumpărăturile pentru noul an şcolar se fac în funcţie de bugetul de care dispune familia, librăriile şi marile centre comerciale din municipiu adaptându-şi oferta şi preţurile în funcţie de cerinţa pieţei locale. Aşa cum susţin comercianţii, majoritatea produselor aflate la această dată în vânzare au preţuri similare celor din anul trecut, şi doar o mică parte din marfa expusă, adusă recent de la furnizori, este cu cel mult 10 la sută mai scumpă decât în toamna lui 2011. Începutul de an şcolar pentru marile magazine constituie etalarea strategiilor de promovare a produselor şi chiar adoptarea de preţuri mai accesibile pentru a-şi face oferta mai atractivă. Foarte multe modele şi colecţii de rechizite şi ghiozdane au desene atrăgătoare sau personaje celebre din desenele animate, detalii care, însă, cresc preţul unui produs chiar de câteva ori. Preţurile sunt, în general, variate, pentru toate buzunarele. Costurile cresc însă pentru cei care vor să ofere copiilor rechizite, haine şi ghiozdan de calitate superioară. Deşi la prima vedere preţurile pot părea mici, totalul cheltuieilor făcute de părinţi la începerea şcolii ajung, de cele mai multe ori, să depăşească 400 sau 500 de lei. Cel mai costisitor început de an este cel al elevilor din clasa I, pentru care părinţii trebuie să achiziţioneze rechizitele, uniforma, ghiozdanul, penarul, caietele şi alte lucruri necesare copiilor.

Start timid la cumpărături

Vânzătorii au remarcat că deocamdată zălăuanii nu s-au grăbit să cumpere rechizite pentru copiii lor. Cei mai mulţi, chiar dacă nu au „boboci”, aşteaptă să cunoască exact necesarul de caiete. Alţii cumpără, o primă tranşă din cele mai importante lucruri necesare: caietele de matematică, câteva caiete cu linii, creioane, penare şi ghiozdane. Astfel, pentru un ghiozdan nou, părinţii trebuie să plătească de la 23 de lei, pentru un model modest, de bază, până la 75, sau chiar 150 de lei în cazul ghiozdanelor cu mâner şi roţi, de tip troller, cu modele, desene ale unor personaje din desene animate şi mai multe buzunare. Pentru un penar, părinţii plătesc în funcţie de mărime, aspect sau dotări de la 10 lei la 35 de lei. Pentru un caiet A5, de 48 de pagini, de matematică sau dictando, părinţii trebuie să plătească între 90 de bani şi 1,5 lei. Pentru coperţile din plastic, preţul oscilează între 50 de bani şi 1,5 lei. Pentru un stilou cu rezervă, părinţii plătesc de la 12 lei la 30 de lei, la care se adaugă preţul unui set de rezerve, ce variază în jurul sumei de 4 lei. Pentru un creion mecanic, preţul variază între 2 şi 9 lei, iar pixurile se vând cu preţuri între 50 de bani şi 2 lei. Creioanele colorate se vînd în jurul valorii de 6-12 lei, setul de acuarele poate fi achiziţionat la 12-17 lei, iar setul de pensule se vinde cu 3,5 lei. Blocul de desen poate fi cumpărat cu 1,5-3 lei. Pentru a nu mai alege sau sta la rând pentru produsele necesare, părinţii pot opta pentru ghiozdanul gata echipat, preţul acestuia depăşind însă 250 de lei. Nici la standurile cu articolele vestimentare încă nu s-au prea înghesuit părinţii. Dacă cele mai multe unităţi de învăţământ au ales alternativa confecţionării la comandă a uniformelor, după debutul anului şcolar, rămân de cumpărat echipamentele sportive pentru orele de educaţie fizică. Şi în acest caz, preţurile sunt diferite, în funcţie de calitate şi unitatea care le comercializează, iar media acestor produse se cifrează în jurul valorii de 100 de lei. Cei care au cumpărat pentru primele zile de şcoală doar strictul necesar, vor mai avea de achiziţionat nu doar caiete, ci şi materialele pentru orele de abilităţi şi activităţi practice, lipici, hârtie glasată sau creponată, foarfeci.

Rechizite gratuite pentru elevi

Un număr de 9.850 de pachete cu rechizite şcolare vor fi achiziţionate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi o parte au fost distribuite în scoli. Vor beneficia de aceste rechizite elevii cursurilor de zi din învăţământul de stat primar şi gimnazial, care provin din familii al căror venit mediu lunar este de 50 la sută din salariu de bază minim brut pe ţară.

Leave a Comment